COVID-19

COVID-19

Sinds maart 2020 heeft Nederland te maken met een uitbraak van Covid-19 (Corona virus). Huisartsen Zuid Kennemerland eo zorgt in de regio Zuid Kennemerland voor ondersteuning aan huisartspraktijken tijdens de Corona crisis.

AstraZeneca vaccinaties

Huisartsen Zuid Kennemerland eo is de ondersteuningsorganisatie van de huisartsen in Zuid Kennemerland (Haarlem en omgeving). Wij ondersteunen de huisartsen in onze regio met informatievoorziening aan patiënten over de coronavaccinaties.

Huisartsen Zuid Kennemerland eo heeft ook namens 39 praktijken uit de regio van 14 tot en met 17 april patiënten de eerste vaccinatie met AstraZeneca (VaxZevria) gegeven. Deze vaccinatieronde is bedoeld voor patiënten van 60 tot en met 64 jaar (geboortejaar 1956 tot en met 1960). De locatie van het vaccineren was de IJsbaan in Haarlem.

De tweede vaccinatie wordt toegediend in de periode 7 tot en met 11 juli, wederom bij de IJsbaan in Haarlem.

Heeft u vragen over de coronavaccinaties? Bekijk dan onze veelgestelde vragen hieronder.

Direct naar Algemene vragen over vaccineren door huisartsen

Vragen over vaccineren op de IJsbaan Haarlem

Hoe kan ik een afspraak maken voor een tweede vaccinatie?

Indien u tussen 14 en 17 april uw eerste vaccinatie met AstraZeneca op de vaccinatielocatie bij de IJsbaan in Haarlem heeft gehad, maar nog geen afspraak heeft gemaakt voor de tweede vaccinatie, kunt u die zelf inplannen via www.vaccinatieplanner.nl/HOZK

Er wordt gevraagd om een pincode: deze staat in uw uitnodigingsbrief of in de brief die u heeft gekregen omdat u geprikt bent vanuit de spillage.

Er wordt gevraagd om een patiëntcode: Indien u geprikt bent omdat u meekwam met uw partner, kunt u uw patiëntcode opvragen bij uw huisarts. Indien u geprikt bent vanuit de spillage, staat uw patiëntcode op de brief.

LET GOED OP: Vul bij de vraag ‘Bent u de afgelopen 6 maanden corona positief getest’ JA in (het systeem zal dan maar één afspraak inplannen). Vul bij de vraag ‘Bent u de afgelopen 4 weken corona positief getest?’ ook JA in. Op deze manier komt u bij de afspraakmogelijkheden in juli terecht. De antwoorden op deze vragen hebben geen consequenties voor uw vaccinatie.

Lukt het niet om een afspraak in te plannen? Stuurt u dan een mail met uw vraag en uw patiëntcode naar info@hczk.nl.

Ik kon de eerste vaccinatie tussen 14 en 17 april niet halen, kan ik alsnog een vaccinatie krijgen?

Vanaf zaterdag 5 juni 2021 kunnen 60- tot en met 64-jarigen, die in eerste instantie het AstraZeneca-vaccin via de huisarts kregen aangeboden en nog niet gevaccineerd zijn, online een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, via www.coronatest.nl. Dit is in eerste instantie via de media kenbaar gemaakt. Deze groep krijgt later in juni nog een herinneringsbrief.

Indien u alsnog een vaccinatie wilt krijgen met AstraZeneca kunt u het volgende doen:

  1. Voor de eerste vaccinatie kunt u zich nog aanmelden voor een prik in de periode van 7 t/m 11 juli. Gebruikt u hiervoor de uitnodigingsbrief van de huisarts en de oproepkaart die u heeft gekregen. Volg de instructies zoals bij de vraag hierboven beschreven om één afspraak te maken.
  2. U kunt uw tweede prik krijgen tijdens de extra vaccinatieronde op vrijdag 27 augustus. Indien u op dat moment uw tweede prik wilt krijgen, kunt u dit aangeven bij uw huisarts.
Kan ik mijn afspraak in juli nog verplaatsen naar een andere dag in die week?

Op dit moment zijn alle vaccinatiedagen helemaal vol. We hebben alleen nog plek op zondag 11 juli. Indien u uw afspraak wilt verzetten naar zondag 11 juli, kunt u een email sturen naar info@hczk.nl . Wij nemen dan contact met u op hoe u uw afspraak kan verzetten.

Kan ik mijn tweede vaccinatie eerder of later krijgen?

Op dit moment kan dat helaas niet. Wij hebben het tweede vaccinatiemoment 12 weken na het eerste vaccinatiemoment gepland. Dit was volgens de geldende informatie van het RIVM. De Gezondheidsraad heeft op 20 mei gezegd dat het interval tussen de eerste en de tweede prik ook korter kan. Het is voor ons organisatorisch echter niet haalbaar om alles een aantal weken te vervroegen, aangezien dat een flinke organisatielast betekent voor de huisartsen en we zo’n 7000 mensen hierover moeten informeren.

Er is wel een extra vaccinatieronde voor de tweede prik. Dit is op 27 augustus. Dit vaccinatiemoment is echter wel veel later dan de voorgeschreven tijd voor de tweede prik als u de eerste prik in april heeft gehad. Dit betekent dat uw beschermingsgraad na de eerste prik in die periode zal afnemen. Na uw tweede prik bent u echter weer net zo goed beschermd als wanneer u die tweede prik eerder zou hebben gehad. Wij adviseren u daarom om de tweede vaccinatie op de gestelde data in juli te komen halen. Indien u toch in aanmerking wilt komen voor vaccinatie op het extra vaccinatiemoment in augustus, kunt u dit aangeven bij uw huisarts.

Kan ik mijn gele vaccinatieboekje laten invullen?

Als u in juli voor uw tweede vaccinatie komt, zullen wij uw gele vaccinatieboekje ook invullen, ook met de gegevens van de eerste prik, als u dit wilt. Dit geldt uiteraard alleen voor mensen die door Huisartsen Zuid Kennemerland namens hun huisarts zijn gevaccineerd.

Hoeft u in juli niet meer te komen voor uw (tweede) prik? Dan kunt u uw gele vaccinatieboekje laten invullen door de GGD. Op deze website staan de data en tijden aangegeven waarop dit mogelijk is.

Bent u gevaccineerd door de GGD, klik dan hier.

Is er wel genoeg AstraZeneca om mij de tweede prik te geven?

Het RIVM, dat over de verdeling van de vaccins over het land gaat, houdt in haar berekeningen rekening met het leveren van de tweede levering vaccins voor ons tweede vaccinatiemoment. Wij hebben bericht ontvangen dat dat vaccin geleverd gaat worden.

Waarom kan ik mijn eigen huisartsenpraktijk niet vinden op de website?

Indien u een tweede vaccinatieafspraak in wilt plannen moet u naar de site www.vaccinatieplanner.nl/hozk Het is belangrijk om het gehele webadres over te nemen. De HOZK is een koepelorganisatie voor verschillende huisartsenpraktijken en organiseert voor verschillende van deze praktijken de Covid-vaccinaties. U kunt hier dus klikken op ‘log in als patiënt’.

Ik heb per ongeluk mijn gegevens verkeerd ingevuld, wat moet ik nu?

Helaas kunt u dit niet zelf wijzigen. Als u contact met ons opneemt op info@hczk.nl dan zullen wij de afspraak voor u verwijderen en dan kunt u zelf opnieuw een afspraak inplannen. Geef in uw email aan welke patiëntcode u heeft en op welke tijd uw afspraak ingepland staat.

Algemene vragen over coronavaccinaties door huisartsen

Wat moet ik doen als ik geen AstraZeneca wil maar een ander vaccin?

Vanaf zaterdag 5 juni 2021 kunnen 60- tot en met 64-jarigen, die in eerste instantie het AstraZeneca-vaccin via de huisarts kregen aangeboden en nog niet gevaccineerd zijn, online een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, via www.coronatest.nl. Dit is in eerste instantie via de media kenbaar gemaakt. Deze groep krijgt later in juni nog een herinneringsbrief.

Wat als ik corona heb gehad, is 1 prik dan voldoende?

Als u corona heeft doorgemaakt, ook als dat langer dan 6 maanden geleden is of als u geen klachten had, is 1 vaccinatie voldoende. Voor mensen van 80 jaar en ouder geldt dit niet. Zij moeten wel twee vaccinaties krijgen omdat bij deze leeftijdsgroep het immuunsysteem minder goed werkt.

Moet ik iets doen als ik de vaccinatie helemaal niet wil?

Nee, u hoeft dat aan ons niet te laten weten. U kunt het aan de huisarts melden als u dat wilt.

Wat is de rol van huisartsen bij het vaccineren van kinderen van 12 tot 17 jaar?

De huisartsen selecteren de patiënten van 12 tot en met 17 jaar uit hun informatiesysteem. De huisartsen versturen niet zelf de uitnodigingen aan deze patiënten. Op dit moment is niet duidelijk hoe deze patiënten hun uitnodiging gaan ontvangen. Deze informatie volgt binnenkort.

Hoe kom ik aan mijn vaccinatiebewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) waarmee ik kan reizen?

Per 1 juli kan de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid worden gebruikt om een bewijs van volledige vaccinatie te krijgen. Als u toestemming heeft gegeven om uw vaccinatiegegevens door te leveren aan het RIVM, dan kunt u vanaf 1 juli uw vaccinatiebewijs in deze app zien. Zie ook de website (klik hier) van de Rijksoverheid hierover.

Heeft u geen toestemming gegeven voor het doorleveren van uw vaccinatiegegevens aan het RIVM? Dan wordt een alternatieve methode bedacht om ook een vaccinatiebewijs te kunnen krijgen. Deze methode wordt op dit moment uitgewerkt. Uw huisarts kan u op dit moment hier nog niet mee helpen.

Op dit moment is het vaccinatiebewijs nog niet in werking. U kunt alleen reizen met een negatieve PCR-test. Alle andere registraties van uw vaccinatie of doorgemaakte Covid-19 infectie zijn niet geldig als officieel bewijs voor het reizen.

Ik ben in het buitenland gevaccineerd met Janssen. Hoe krijg ik mijn EU Digitaal Corona Certificaat?

De Rijksoverheid is bezig met het uitwerken van de werkwijze voor deze uitzonderingssituatie. Houdt u de informatie van de Rijksoverheid in de gaten voor het antwoord op deze vraag. Belt u hiervoor niet de huisarts. De huisarts kan u hier niet mee helpen.

Ik heb mijn eerste vaccinatie in het buitenland gekregen en mijn tweede in Nederland. Hoe zie ik mijn eerste vaccinatie terug op het EU Digitaal Corona Certificaat?

De Rijksoverheid is bezig met het uitwerken van de werkwijze voor deze uitzonderingssituatie. Houdt u de informatie van de Rijksoverheid in de gaten voor het antwoord op deze vraag. Belt u hiervoor niet de huisarts. De huisarts kan u hier niet mee helpen.

Ik ben door de huisarts getest op Corona en de uitslag was positief. Daarna ben ik één keer gevaccineerd. De positieve Corona testuitslag staat niet op Mijn RIVM. Wat nu?

De huisartsen zijn met de GGD en het RIVM in overleg hoe deze positieve testuitslagen in het systeem van het RIVM te krijgen. Wij hopen dit zo snel mogelijk opgelost te hebben. Belt u hiervoor niet de huisarts. De huisarts kan u hier niet mee helpen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Stuur dan een email aan info@hczk.nl met uw vraag. Wij doen ons best om uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Corona dagpoli

Huisartsen Zuid Kennemerland eo heeft een crisisteam opgericht, dat onder andere heeft gezorgd voor de oprichting van een Corona unit en een dagpoli in het Spaarne Gasthuis, locatie Zuid. U kan bij deze poli’s terecht als u symptomen van het Corona virus vertoont. De huisarts verwijst u dan door.

Coronabeleid van uw huisarts

Als u benieuwd bent naar het Corona beleid van uw eigen huisartspraktijk, dan kunt u die informatie meestal vinden op de website van de praktijk. Het is in ieder geval belangrijk dat u bij klachten gewoon contact opneemt en dit niet uitstelt. Belt u alstublieft altijd eerst en kom nooit direct naar de praktijk.