Oekraïense patiënten

Oekraïense patiënten

Alle Oekraïense vluchtelingen hebben in Nederland toegang tot de zorg. Hier lees je hoe de huisartsenzorg in Zuid- en Midden Kennemerland geregeld is. 

Reguliere huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen in gemeentelijke opvanglocaties

Indien een Oekraïense vluchteling die verblijft in een opvanglocatie van de gemeente Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort of Velsen een huisarts wil zien, dan kan de patiënt zich inschrijven bij Arene online huisartsenpraktijk. Arene verzorgt de patiëntenzorg via digitaal contact. Arene werkt samen met lokale huisartsenpraktijken voor als een patiënt fysiek moet worden gezien door een huisarts. De begeleiding van de opvanglocaties is over deze werkwijze geïnformeerd.

Oekraïners die verblijven in een opvanglocatie in Heemskerk, Beverwijk of Uitgeest kunnen terecht bij een nabijgelegen huisarts. De begeleiding van de opvanglocatie heeft een overzicht. 

Oekraïners die verblijven bij gastgezinnen

Oekraïners die verblijven bij gastgezinnen kunnen aankloppen bij de huisartsenpraktijk van het gastgezin zelf.

Spoedzorg overdag

Oekraïners die zijn ingeschreven bij Arene, kunnen in geval van spoed contact opnemen met Arene. Indien nodig zal Arene een huisarts in de regio benaderen om de patiënt te zien. Indien de Oekraïner nog niet ingeschreven is bij Arene, kan de dichtstbijzijnde huisarts gebeld worden.

Spoedzorg in de weekend-, nacht- en avonduren

De spoedzorg buiten openingstijden van de huisartsenpraktijken voor Oekraïners verloopt op de zelfde manier als voor de andere inwoners van de regio, namelijk via de Spoedpost (huisartsenpost). Zie hiervoor www.spoedposthaarlem.nl of https://huisartsenpostbeverwijk.nl/