Oekraïense patiënten

Oekraïense patiënten

Alle Oekraïense vluchtelingen hebben in Nederland toegang tot de zorg. Hier lees je hoe de huisartsenzorg in Zuid- en Midden Kennemerland geregeld is. 

Reguliere huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen

Indien een Oekraïense vluchteling die verblijft in een opvanglocatie van de gemeente een huisarts wil zien, dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. Indien er nabij de opvanglocatie huisartsenpraktijken zijn die aangegeven hebben ruimte te hebben om Oekraïners op het spreekuur te zien, kan de patiënt bij die huisartsenpraktijken terecht. Onderaan deze mail staan namen van praktijken nabij de bij ons bekende opvanglocaties die ruimte hebben voor het zien van Oekraïners.
  2. Indien er nabij de opvanglocatie geen huisartsenpraktijk is die ruimte heeft om de Oekraïense patiënten te zien, kan voor deze patiënt een afspraak gemaakt worden op het centrale huisartsenspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen.

Het centrale huisartsenspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen

Locatie: Spoedpost bij het Spaarne Gasthuis, locatie zuid.  Boerhaavelaan 22, Haarlem

Wanneer: Maandag- en woensdagmiddag van 11.00 tot 16.00

Voor wie: Voor Oekraïense vluchtelingen die verblijven in de gemeentes in Midden en Zuid Kennemerland

Hoe maak je een afspraak voor het centrale huisartsenspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen?

Oekraïners die in een opvanglocatie van de gemeente verblijven kunnen via de contactpersoon van de opvanglocatie een afspraak maken voor het spreekuur.

Oekraïners die bij een gastgezin verblijven kunnen een afspraak maken via de huisartsenpraktijk van het gastgezin.

Een afspraak op het centrale spreekuur wordt gemaakt voor een bepaald tijdsblok van een uur (bijvoorbeeld tussen 13.00 en 14.00).

Voor vervoer kan gekeken worden of de gemeente hier voorzieningen voor heeft. De Spoedpost is met het openbaar vervoer goed te bereiken.

We zorgen ervoor dat er een tolk aanwezig is op het spreekuur.

Oekraïners die verblijven bij gastgezinnen

Oekraïners die verblijven bij gastgezinnen kunnen eerst aankloppen bij de huisartsenpraktijk van het gastgezin zelf. De huisartsenpraktijken kunnen dan aangeven of ze zelf de patiënt kunnen zien of dat ze een afspraak kunnen maken voor de patiënt op het centrale spreekuur.

Spoedzorg overdag

Indien een patiënt met spoed een huisarts moet zien, dan zal dit moeten gebeuren bij de dichtstbijzijnde huisarts. De huisartsenpraktijken zijn hiervan op de hoogte.

Spoedzorg in de weekend-, nacht- en avonduren

De spoedzorg buiten openingstijden van de huisartsenpraktijken voor Oekraïners verloopt op de zelfde manier als voor de andere inwoners van de regio, namelijk via de Spoedpost (huisartsenpost). Zie hiervoor www.spoedposthaarlem.nl of https://huisartsenpostbeverwijk.nl/