Oekraïne

Oekraïne

Hier lees je hoe de huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio is geregeld. 

Huisartsenzorg voor Oekraïners in opvanglokaties van de gemeente

De gemeentes Velsen, Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort hebben een samenwerking met Arene online huisartsenzorg voor de huisartsenzorg voor Oekraïners die in een opvanglokatie van de gemeente verblijven. De Oekraïners kunnen zich inschrijven bij Arene en krijgen zorg via digitale wegen. Arene heeft een samenwerking met een praktijk in de regio, via HZK, voor als een patiënt fysiek gezien moet worden. 

De gemeentes Beverwijk en Heemskerk hebben afspraken gemaakt met de lokale huisartsen over de zorg voor Oekraïense vluchtelingen. 

De gemeentes zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de huisartsenzorg voor deze groep. 

Indien je vragen hebt kan je contact opnemen met Eva Euser via eeuser@hczk.nl.

 

Oekraïense vluchtelingen die verblijven in gastgezinnen

Oekraïense vluchtelingen die verblijven bij gastgezinnen gaan naar de huisarts van het gastgezin. 

Vergoeding: 

Vluchtelingen uit Oekraïne met een BSN zijn verzekerd voor medische kosten via de Regeling Medische Zorg Oekraïense Ontheemden. Lees meer op de website van het RMO. Heeft de Oekraïense vluchteling geen BSN, dan geldt de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. 

Infectieziekten:

Er is een verhoogde kans op enkele infectieziekten bij vluchtelingen uit Oekraïne. Het is belangrijk om de volgende informatie goed te lezen!

Lees hier de informatie van GGD Kennemerland. 

Informatie van de GGD Amsterdam die uitgebreider ingaat op de zorg voor Oekraïense vluchtelingen lees je hier.  

Tolk 

Global Talk heeft een overeenkomst gesloten met het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor het inzetten van tolken en taalondersteuners Oekraïens voor de huisartsenzorg. Hierdoor maak je als huisarts kosteloos gebruik van een tolk of taalondersteuner in de gesprekken met Oekraïense patiënten. Global Talk regelt de vergoeding rechtstreeks met het ministerie, je ontvangt dus zelf geen factuur. Lees hier hoe je een tolk van Global Talk inschakelt. 

Tolk of taalondersteuner:

Omdat er te weinig tolken Oekraïens in Nederland zijn om aan de grote vraag te voldoen heeft Global Talk taalondersteuners opgeleid. Deze taalondersteuners beheersen de Nederlandse en Oekraïense taal goed én hebben training gehad in tolktechnieken. Voor de huisartsenzorg hebben ze specifieke instructies over de medische terminologie gehad. Global Talk streeft er altijd naar om eerst een tolk in te zetten. Als er geen tolk Oekraïens beschikbaar is, overlegt Global Talk met de huisarts of ook een tolk Russisch voldoet. Als dit niet het geval is, wordt er een taalondersteuner ingezet.

Je kunt ook zelf een vertaalapp gebruiken. Vertaalapps die je kunt gebruiken en goed werken zijn DeepL (voor vertaling NL-Rus/Rus-NL) of voor apple https://apps.apple.com/nl/app/vertaal/id1514844618.

Voor zowel Android als Apple werkt ook de say hi app prettig. Hier kun je tekst inspreken die vervolgens in de gewenste taal omgezet wordt. 

In de NHZ Connected omgeving vind je nu ook een anamnese poster (praatplaat) waarop veelvoorkomende woorden staan in het Nederlands en in het Oekraïens, te gebruiken in de spreekkamer.   

Medicatievertaling: Een handige tool om medicatie te vertalen is: https://mednex.net.ua/catalog/

Dit is een website met alle medicatie in het Russisch (incl. verpakkingen). Als je dan in Google Chrome op ‘vertalen drukt’ rechtsboven in de hoek dan krijg je de Nederlandse vertaling (of via Google translate).    

Informatie regeling voor zorg aan mensen uit Oekraïne

Op de site van de zorgverzekeringslijn is informatie van de rijksoverheid te vinden over de regeling voor zorg aan mensen uit de Oekraïne. Zowel voor Oekraïners (in het Oekraïens) als voor Nederlandse zorgverleners: українець | Engels | Nederlands – Zorgverzekeringslijn 

Op deze site van de rijksoverheid vind je de laatste informatie over de zorgverlening aan Oekraïense patiënten, de Communicatiemiddelen Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) en een uitgebreide Q&A.

Meer informatie over wat je naast medische zorg nog meer kunt doen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen of heeft de patiënt daar behoefte aan meer hulp? Kijk op de site van Vluchtelingenwerk Nederland (RefugeeHelp) 

Doneren medische hulpmiddelen voor Oekraïne

Er is een groot tekort aan medicatie en medische hulpmiddelen. In onze regio is een inzamelingsactie voor medicatie en medische hulpmiddelen voor Oekraïne.

Huisarts Irina Schend (praktijk Nassualaan) is samen met Tamara Rybak (AVG arts en oorspronkelijk uit Kiev), met hulp van Jacques de Milliano, een inzamelingsactie gestart van medicatie en medische hulpmiddelen voor Oekraïne, bedoeld voor zorg voor de vluchtelingen op de grens met Polen en voor de slachtoffers op de frontlinie. Tamara heeft contacten met collega-artsen in Oekraïne en heeft een goed beeld wat nodig is. 

Heb jij nog medicatie en medische hulpmiddelen over die je kan missen? Lever ze dan graag in. 

Wat is er nodig?

In de bijlage vind je (op de laatste pagina’s) een lijst met medicatie en medische hulpmiddelen waar behoefte aan is. Bijvoorbeeld medicatie die binnen 2 tot 3 maanden verloopt is van harte welkom.

Waar kan je de spullen inleveren?

De verzamelplaats is bij ’s Heerenloo in Noordwijk, tav Stichting Artsenhulp: medicamenten voor Oekraïne

Wintertuinplein 6

2201ZS Noordwijk

Ben je niet in de gelegenheid om naar Noordwijk te gaan, dan kan je de spullen ook afgeven op het kantoor van HZK in Velserbroek, Kleermakerstraat 51.

Zorg

Goede huisartsenzorg is de sleutel tot een duurzame gezondheidszorg van hoge kwaliteit.

Chronische zorg

Ondersteuning bij ontwikkelen en organiseren van ketenzorg.

Lees verder →

Netwerk GGZ

Samenwerking tussen huisartsen en GGZ zorverleners.

Lees verder →

Ouderenzorg

Zorg voor ouderen en WGZ

Behandel-wensengesprekken

In gesprek met een patiënt over de gewenste zorg.

Lees verder →

Spreekuur beweegapparaat

Eenmalige consultatie door een kaderarts en fysiotherapeut.

Lees verder →

Covid-19

Huisartsen crisisteam voor het bestrijden van Covid-19.

Lees verder →